Un comentariu

Manipura & conflictele


Ce este manipura

Manipura in viata de zi cu zi este centrul rezolvarii conflictelor cu ceilallti oameni. Iesirea din copilarie este momentul in care iti dai seama ca tu ai interese si ceilalti oameni au interesele lor. Ca fiecare are teritoriul lui si incearca sa ia o bucata din al altuia. Este momentul cand intelegi ca „homo homini lupus” – fiecare om este lup fata de ceilalti oameni, si asta nu e o tragedie ci parte din lupta vietii.

Centrul energetic Manipura se ocupa cu purtarea acestei lupte. Se afla cu adevarat in plexul solar (abdomen, partea moale, burta ca sa zic asa) dar NU e un centru focalizat. Multi yoghini incearca sa se focalizeze asupra lui ca un punct fix, desi la curs se spune clar ca pozitia lui nu este precisa ci difuza. De aici pot aparea lipsa eficientei in practica.
Ocupa cam toata zona si de fapt „plimba” energiile conflictuale prin tot abdomenul.

Dupa ce am scris articolul si am inceput sa caut ilustratii pe net am gasit aceasta harta energetica apartinand unei alte scoli de yoga, care imi confirm perceptiile. Manipura este nr 3, desenat cu verde, iar ei ii spun Nabhi Chakra

Cand apare un conflict de interese pentru ceva, Manipura intra in actiune si daca nu e puternic e vai de tine. Printre lucrurile pe care le permite manipura sunt sublimarea conflictului in incredere de sine, intelegerea propriei pozitii si propriilor interese. Si cel mai important, capacitatea de a sublima conflictul in incredere de sine, ceea ce iti permite sa iesi din starea de conflict. Daca nu ai aceasta capacitate activata, senzatia de frica, conflict etc se acutizeaza, devine paralizanta si dpdv al luptei esti scos din joc.

Toate asanele (exercitiile yoghine) pe Manipura flexeaza abdomenul. Esential este sa fie puternic si mobil, astfel incat in timpul luptei sa iti permita sa jonglezi cu emotiile. Focalizarea pe un singur punct nu iti asigura aceasta.

Reclame

One comment on “Manipura & conflictele

  1. E o viziune si asta, despre manipura putea fi consultat liviu gh, dar cum a schimbat tabara, mai greu acum.
    Oricum stai tu linistit ca nu ti se zic la cursul MISA atitea secrete cate se lauda ei ca zic.
    Nu uita ca nici acum nu s-au prezentat aspectele pe petale de la chakras, cu mantre, caracteristici, etc. Asa ca…mai vedemos cum sta treaba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: