Lasă un comentariu

BKS Iyengar. Dumnezeule, ce lectie de yoga!


Acesta este BKS Iyengar, unul din primii – daca nu cumva chiar primul – yoghin de calibru care a predat in Vest. Lui i se datoreaza in mare parte popularitatea yoga in Occident. Cartea „Light on yoga” este considerata Biblia moderna pentru yoga. Filmul este din 1976, cand Iyengar avea deja parul alb.

A fost un soc pentru mine sa aflu ca in prezent mai traieste, ca un adevarat patriarh yoghin, si ca scrie carti si preda yoga bine-mersi in Pune, la 92 de ani. In 2011 a vizitat China, unde sunt cam 100.000 de instructori de yoga, dintre care 30.000 predau dupa metodologia lui.

Pentru neyoghini:

  1. Ce veti vedea nu este doar fizic. Exercitiile se fac simultan cu corpul, mintea si sufletul, la fel cum un pumn e format din toate degetele.  Un gimnast care ar face aceleasi exercitii nu ar face totusi yoga.
  2. Uitati-va la el dupa ce termina exercitiile ca sa vedeti beneficiile yoghine: iradiaza sanatate, personalitate, curaj, putere mentala, si cred ca si cu femeile sta bine. Observati singuri, si faceti-va propria lista.

Pentru yoghini:

  1. Scorpionul pe care-l facem noi nu e forma finala, ci nivelul de dificultate mediu. La curs se recomanda ca pe masura ce avansezi sa accentuezi flexiunile, iar ceea ce face Iyengar este nivelul extrem.
  2. Si imi explic si de ce yoghinii avansati recurg la asane extreme: tensiunea fizica crescuta duce la o concentrare simultana a mintii in centru mai intensa (bineinteles este interzis sa fortezi, yoga este despre blandete).
  3. Uitati-va cat de putin face pauza. Uitati-va la concentrare: e continua! Acest video imi confirma ceea ce am spus: „yoga se petrece strict in momentul in care mintea e focalizata pe chakra”.

„Cand am inceput yoga, cu boala aceea nenorocita, degetele mele nu imi ajungeau nici macar pana la genunchi. Dar cu efort constant si entuziasm nestins am continuat lupta.”

„A ramane intr-o stare de solitudine, nu este meditatie. A ramane intr-o stare de placere senzuala, nu este meditatie. Sinele nu are placeri, Sinele nu are dureri. Meditatia ar trebui sa aduca iluminare, creativitate, activitate, starea de a fi complet. Daca nu aduce acea stare de a fi complet, are aceleasi efecte ca un om care ia pastile si doarme 24 de ore.”

„Prieteni, yoga este meditatie, yoga este actiune. Ceea ce v-am arata eu aici este cum sa unesti corpul – care e inert – cu mintea – care e aspectul logistic, trebuie sa fie mereu vibranta  – ca sa fie una cu Sinele, care este mereu pur, mereu tacut.”

„Nu exista extaz pentru Sine, extazul este numai pentru minte. Sinele are doar doua calitati: continuitatea – eterna; si puritatea. Dar nu exista nici un extaz in Sine. Deci, daca prin posturi yoga aduceti impreuna corpul si mintea, si le transformati astfel incat sa se uneasca cu Sinele, voi spune ca ati realizat un lucru minunat. Aceasta e fundatia.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: