Lasă un comentariu

Ahimsa spin-off


Nu pot sa spun ca am inteles/aplic perfect ahimsa – principiul yoghin al non-violentei. Dar am destula experienta ca sa vad clar 2 mari erori in aplicarea lui concreta.

Exista in Ro doua categorii de oameni care pretind ca aplica principiul non-violentei: yoghinii si neo-protestantii.

Ortodocsii nu se pun – uitati-va cum se calca in picioare ca sa pupe moaste si-o sa vedeti ca nu-i intereseaza catusi de putin subiectul.

Non-violenta se refera clar la refuzul violentei fizice: dar exista si violenta verbala de exemplu, a carui regim nu e prea clar – ai voie, n-ai voie?

Bun, deci avem doua categorii de oameni dedicati non-violentei. Cum era de asteptat, fiecare categorie greseste in felul ei special.

Am vazut la neo-protestanti ideea cu „eu nu ma razbun, las’ ca-l bate Dumnezeu”. Mah, daca cineva iti face rau exista numai doua feluri in care raul respectiv nu te atinge:
a. nu-ti pasa pentru ca e nesemnificativ pentru tine efectul
b. SUBLIMEZI si transmuti suferinta respectiva. DACA esti capabil, in urma unei practici yoghine serioase, sa SUBLIMEZI.

Daca nu, poti sa te sucesti si sa te invarti cat vrei – ai fost lovit si trebuie sa faci ceva cu lovitura.

Odata lovit, ai urmatoarele optiuni:
1. lovesti in agresor
2. dai in altcineva, aproape ca nu conteaza in cine (subalterni cand te-a lovit seful, nevasta, vecin, copii, mai demult in evrei, in 2004 in yoghini etc.)
3. te lovesti pe tine insuti, ceea ce fac cei mai multi neoprotestanti.

Pare cel mai aiurea gest, mai ales daca nu esti vinovat, dar sa exemplific:
– un baiat a fost parasit de iubita, care a plecat luandu-i tot ce avea el de valoare in casa. Nu a lovit inapoi, ci s-a lovit pe sine insusi prin greva foamei si plans, pana l-au ridicat prietenii cu forta din pat
– un om de afaceri care a fost tepuit de o suma foarte mare nu a dat in tepuitor, ci s-a lovit singur prin decizia de a inchide firma care era mijlocul lui de subzistenta si prin disperare. Pai a inchide firma este o pedeapsa pe care tribunalele o aplica doar in cazuri extreme, dar el si-o acorda singur.

Nu ma intereseaza cum suna chestia asta dpdv moral, asa suntem construiti in realitate.

IN 99% DIN CAZURILE PE CARE LE-AM INTALNIT PERSOANA LOVITA A LOVIT MAI DEPARTE, CHIAR DACA PE SINE INSUSI.

Eu nu consider auto-agresiunea drept non-violenta. E tot violenta, dar indreptata impotriva ta insuti.

Problema principala este ca odata ce ai fost lovit, incidentul iti revine mereu si mereu in minte. Este ceea ce calugarii budisti numesc „a cara problema in spinare” si este EPUIZANT. Mintea revine mereu la intrebarea – ce ar fi trebuit sa fac in minutul lovirii – si deruleaza scenarii. Tot efortul acesta este inutil, pentru ca trecutul nu poate fi schimbat.

Uitati-va la masa imensa de oameni care merge cu voi in strada sau pe autobuz si cati cara cu ei lovituri pe care nu le-au returnat. Cum sunt mereu gata sa isi verse povara in spatele functionarului, al altui sofer, sau a oricui e mai slab ca ei.

De aceea pun o mare valoare pe sangele rece si pe mintea limpede, pentru ca problema asta nu poate fi rezolvata decat de la RADACINA, in MOMENTUL producerii.

In momentul in care lovirea se produce, sangele rece te ajuta sa opresti tot si daca sesizezi primele semne de durere, atunci nu mai exista nici o indoiala: trebuie sa ripostezi acum, pe loc, in realitate. In viitor durerea se va amplifica iar visele nu vor mai putea schimba nimic. Decizia asta trebuie luata in 2 secunde.

Mintea limpede te ajuta sa-ti alegi modul de a riposta: in aceasta situatie, respectand limitarile ei (de ex vorbesti cu seful), care este modul de a riposta de care vei fi mandru in viitor?

Aici apare greseala yoghinilor, ca fug de conflicte, si din cauza lipsei de experienta nu stiu cum sa riposteze atunci cand e necesar.

Trebuie desigur sa-i dai cea mai buna forma de care esti capabil, dar mult mai important este sa faci o lista cu toate nemultumirile tale si sa le exprimi pe toate.

Reactia la toate actiunile mele de acest tip a fost foarte buna. De fiecare data respectul celuilalt pentru mine a crescut.

E practic o forma directa de comunicare in care celuilalt i se comunica valoarea persoanei care ii sta in fata.

Si desigur odata conflictul incheiat, trebuie sa cobori in jos o treapta. Mentinerea atitudinii de luptator te-ar condamna la singuratate pe soclul tau. Ar fi pacat, pentru ca cele mai faine prietenii se pot lega dupa un astfel de conflict.

Stiti ce stare frumoasa ai cand inchei asfel in mod stralucit un conflict? Esti pasnic si politicos cu toata lumea, ai zambetul pe buze. Iti face placere sa lasi de la tine doar pentru a te juca. Esti in stare de ahimsa si.

P.S.
cand esti in stare de ahimsa poti si sa SUBLIMEZI.

glosar:
ahimsa
spin-off

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: