Lasă un comentariu

Povara secretului


Un studiu realizat la Tafts University din Anglia a aratat ca efortul emotional de a pastra un secret se resimte ca o povara fizica asupra intregului corp.

Cei care detin adevaruri ascunse resimt ORICE efort zilnic ca mult mai greu decat este in realitate.

„Limba engleza foloseste expresii de gen „a fi impovarat” cand se refera la secrete. Asta ar insemna ca sensorii motori asociati cu efortul fizic ar fi activati sau stimulati de secrete.

Am examinat daca secretele pe care le tinem sunt traite ca poveri fizice, influentand modul in care oamenii percep lumea si actioneaza.”

Au fost constituite 2 grupuri de participanti:
– primii au fost rugati sa-si aminteasca un secret extrem de important, care le-ar schimba viata
– al doilea grup tinea un secret nesemnificativ.

Toti au fost rugati sa estimeze cat de abrupt este un deal, cat de lunga este o distanta. Grupul care tinea un secret mare a estimat ca dealul este mai abrupt si distanta este mai mare.

Un grup care isi inselase sotul/sotia a fost pus sa estimeze cat de greu este sa cari o punga cu cumparaturi. Pentru ei a fost mai epuizant decat pentru celalat grup.

Doua grupuri de homosexuali au fost pusi sa raspunda unui interviu. Primului grup i s-a spus sa se comporte normal, al doilea sa isi ascunda identitatea sexuala. Apoi, ca din intamplare, au fost rugati sa ajute la mutarea unor carti. Cei din grupul „ascuns” au raspuns mai greu la cerere si au carat mai putine carti.

Concluzia a fost ca: cu cat secretul este mai important si cu cat te gandesti mai mult la el, cu atat eforturile fizice sunt mai greu de realizat si povara fizica este mai mare.

Si asta confirma si alte remarci, facute intr-un loc cu totul diferit, si anume in tehnicile de tortura folosite pentru a afla informatii. Ei stiau cand prizonierul a spus tot dupa starea de usurare care aparea atunci instantaneu la acesta.

Bun, deci secretele sunt o prostie. Sunt o investitie extrem de proasta de energie. TOT ce faci dupa aceea pare mai greu, mai dificil, mai inutil.

Chestia cu Satya – mereu sa spui adevarul – din codul moral yoghin capata deodata sens! In yoga trebuie sa te simti (dpdv psihologic) usor, ca si cum ai zbura. De aceea sinceritatea totala este necesara.

Ok, cum ramane cu secretul initiatic? Pai ramane bine. Dupa ce am trecut de faza entuziasmului in care povesteam la toata lumea despre yoga mi-am dat seama ca yoga nu era pentru oricine. Exista foarte multi oameni carora nu are rost sa le vorbesti despre yoga asa cum nu vorbesti cu copii despre sex. Nu au nici o legatura cu subiectul, nu il pot intui.

In plus, tehnicile secrete presupun o anumita pregatire teoretica. Daca nu o ai e cam ca si cum ti-as spune ca un calculator e facut din fire de curent, iar tu fiindca n-ai vazut in viata ta unul te duci acasa si incerci sa faci un calculator din sarme. Asta nu poate fi considerata pastrarea secretului, ci tine de bun simt.

Si nu ma refer aici numai la tinerea a tot felul de secrete minore, desi si acelea au clar un efect.

Cel mai greu de tinut este secretul a cine esti tu, intr-o societate care iti este ostila. Numai cand ma gandesc prin ce au trecut crestinii care isi ascundeau credinta pe timpul imperiului roman, ma cutremur. Daca te iei dupa inchizitia pe care au declansat-o cand au ajuns la putere, probabil ca le-a deformat mult sufletele.

Trebuie sa putem spune cu voce tare in societate ca practicam yoga. Trebuie sa putem fi deschisi fata de oricine cu chestia asta: eu practic yoga, ala practica alpinismul, asa, si?

Lupta pentru a fi acceptati de societate, pentru a trai intr-o societate libera, in care sa putem fi noi insine, este esentiala.

Sursa: http://ambadylab.stanford.edu/pubs/Slepian-Masicampo-Toosi-Ambady_Physical-Burdens-of-Secrecy_in-press_JEPG.pdf

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: