3 comentarii

Yoga si flexibilitatea


Exista o relatie foarte speciala intre flexibilitate si exercitiile yoga, si foarte multi chiar si la curs o inteleg gresit.

Si anume corpul trebuie sa fie suficient de flexat ca sa produca tensiune si un usor, usor disconfort. Usorul disconfort are tocmai rolul fundamental de a tine treaza constiinta. Daca ati citit povestea cu Fat Frumos si merele de aur stiti ca nimic nu tine somnul departe mai bine decat un pic de durere. Disconfortul insa trebuie sa fie usor, dintr-un motiv la fel de precis: scopul asanei este sa aduca corpul, mintea si sentimentele impreuna, la fel cum unesti 3 degete cand iti faci cruce. Daca discomfortul este prea intens, partea sufleteasca nu poate participa, ea necesitand o senzatie mai continua si mai suportabila. Scrasnirea dintilor tine afara yoga.

Pe masura ce practici, flexibilitatea creste. De aceea, atunci cand nu poti sa te apleci in fata nici 30 cm, e cel mai bun moment sa incepi yoga. Presiunea usoara si gravitatia sunt un mod excelent de a creste flexibilitatea (cazurile medicale se exclud, consultati-va doctorul).

Atunci maestrii yoghini exagereaza treptat postura pentru a ajunge la disconfortul usor care e scopul dorit. Daca ati vazut o inregistrare cu Iyengar de ex, iti trebuie un moment de iluminare ca sa recunosti ca posturile incredibil de grele sunt cele obisnuite de la curs. El nu le face pt circ, ci pentru ca pozitia standard devenise prea confortabila pentru el.

Deci ce greseli comune apar:
1 yoghini care strang din dinti si forteaza eroic, fara sa stie ca de fapt alunga yoga
2 practicanti care ajung sa stea confortabili intr-o postura si nu mai ating starea de yoga, ci de fapt dorm

Reclame

3 comments on “Yoga si flexibilitatea

  1. daca astea sint concluziile tale legate de practica yoga este clar ca tu ai practicat cu adevarat yoga in alta viata….nicidecum in actuala…pentru ca vorbesti dar practic nu ai ajuns niciodata la nivelul despre care ciripesti…o zi buna si trezeste-te …..

    • 🙂 niciodata nu scriu decat concluziile proprii in urma practicii. E o regula pe care mi-am impus-o pe acest blog.

      Yoga am practicat la MISA, si inca destui de multi ani.

      Iar faptul ca imediat „stii” ca „nu am ajuns niciodata” arata ce texte ai in tine. DOAR texte, se pare.

  2. poti sa-ti inchizi „paginuta „fara probleme…cred ca sint singurul vizitator:))ca tu habar nu ai despre ce vorbesti …ai gustat si tu o bucatica mica de prajitura spirituala si-ti permiti sa postezi aceasta ca pe o invatatura…dar te dai de gol…faptul ca AI PRACTICAT ,dar acum nu mai practici,dar PREDICI spune TOTUL despre NIVELUL atins de tine…tu pur si simplu nu ai mai putut si te-ai oprit din evolutia spirituala…asta inseamna STAGNARE…adica o moarte anticipata….stiu ca nu ai ajuns niciodata din ceea ce emiti si din faptul ca te-ai lasat …nu uita yoga nu este fotbal…yoga este eterna….ori o faci ori devii „”COMENTATOR””…ca la fotbal…:))) o zi buna…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: