2 comentarii

Sega: Namaste – in Nepal


namastenepal

A doua parte a trilogiei lui Segarceanu ni-l arata pe Sega calatorind in Nepal, locul de nastere a lui Buddha, pentru un curs de 10 zile de meditatie Vipassana.

Am citit cartea de ceva timp. Motivul pentru care scriu cu atata intarziere despre ea este ca Sega nu a reusit mare lucru prin Vipassana. Ma simteam un pic ca in Castaneda: eroul incearca o cale spirituala, are niste experiente, dar esueaza in final.

Castaneda? Nu chiar. Spre deosebire de inventiile lui, calea spirituala Vipassana este reala si autentica, iar experienta chiar a avut loc.

Vipassana inseamna sa stai in postura si sa te concentrezi numai asupra respiratiei. Timp de 10 zile Sega a facut doar meditatie, 8-10 ore pe zi, fara sa se miste, si i-a fost interzis sa vorbeasca (practic izolare). In detaliile date de Sega regasim principiile budiste (aplicate si in zen) de adancire in plictiseala, de scufundare in plictiseala, pana cand mintea incepe sa simta direct gustul realitatii, fara intermediari.

Pentru ca omul este totusi o fiinta sociala, interzicerea oricarei discutii timp de 10 zile are efectul unei bombe. Mintea devine hiperactiva, pentru a compensa deprivarea „senzoriala”, si incepe sa proiecteze filme din ce in ce mai fantastice. Iar Sega s-a mai si molipsit de o raceala zdravana de la un coleg, si meditatia a devenit un chin.

Pai e mult mai greu decat yoga! In yoga mintea primeste o jucarie care ii atrage atentia, si anume corpul fizic. Avem exercitii fizice, care necesita concentrare, si efort fizic, si atentie concentrata. Adica avem o meditatie cu obiect. Mintea se focalizeaza toata intr-un singur obiect, pana ce e ca si cum toata masa mintii ar lua o forma precisa, fara imprastiere. De acolo trecerea la starea de concentrare pe momentul trairii este usoara!

Sega a evitat cu greu sa fuga unde vedea cu ochii, din cauza haosului provocat de mentalul hiperactiv. Victoria a fost aceea, minora, de a ramane pana la sfarsit, iar rezultatul obtinut a fost o intensitate un pic mai mare a sentimentelor in perioada urmatoare.

„Namaste in Nepal” reuseste sa fie in schimb un ghid de calatorie perfect.

Experientele te prind, ai senzatia de a fi acolo langa Sega, inveti ce merita vazut in Nepal si ce nu, inveti si cum sa (nu) iei teapa.

Stilul e vioi si amuzant, si mereu in schimbare. La fiecare cateva pagini aduce ceva nou, e o carte perfecta de luat in vacanta sau in calatorie. Fata de primul volum, Sega a devenit un scriitor mai bun.

Pozele facute de Sega in calatorie: aici.

PS
Pentru descrierea unei experiente reusite de Vipassana, cititi aici. Se pare ca totusi si in Vipassana se folosesc de concentrarea pe corpul fizic pentru a reusi.

2 comments on “Sega: Namaste – in Nepal

  1. Vipassana se practica nu se citeste. Cursuri de Vipassana se fac la noi, la Dumbrava de sus. Aici sunt mai multe detalii.
    http://www.meditatie.ro/

    Doar doua idei voi aborda aici.
    Cele 10 zile de tacere nobila sunt minunate, iar natura incepe sa vorbeasca in tot acest timp. Oamenii habar nu au cat de mult si fara rost sporovaiesc…
    Raceala apare ca o forma de purificare. Nu se ia de la nimeni.

  2. Interesant. Ai practicat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: