Lasă un comentariu

Cavalerii spanioli de la MISA


Eu cred in chestia aia cu “cine nu cunoaste istoria risca sa o repete” asa ca ma scuzati daca intru in pic in ea.

Prin sec XVI era printre cavalerii din Spania o mentalitate cam ca cea de la MISA.

Cavalerul, trebuia sa se sacrifice pentru Rege, fara sa astepte nimic in schimb. Sa se arunce in lupta, sa riste mutilarea, viata, tot. Sa nu se gandeasca la bani.

Bun. Au facut-o, au fost cei mai tari soldati ai secolului respectiv, au cucerit imperiul incas, etc etc.

Partea proasta a fost ca pozitia Regelui era prea usoara, el n-avea frate nici o obligatie. Soldatul avea obligatia de a se sacrifica, dar regele nu avea obligatia de a se se agita sa ii asigure o pensie. Partea si mai proasta, a fost ca regele chiar a luat de buna chestia si a aplicat-o, ca era comod si ii ramaneau mai multi bani pentru nobili.

Soldatii care ieseau fara o mana, fara un picior, etc ajungeau pur si simplu muritori de foame. Autorul lui “Don Quijote” a fost un soldat care si-a pierdut o mana in lupta, a ajuns sa fure de foame si a fost bagat la inchisoare.

Bun, rezultatul imediat:
– o generatie de viteji s-a stins in mizerie
– nobilii smecheri au acaparat puterea si toti banii, s-au tinut numai de combinatii si au facut ca toata lumea sa urasca Spania cu smecheriile lor
– in alte state, care se bazau pe un sistem mai echitabil, a aparut ideea de contract, inclusiv intre Rege si supusi. Ca rezultat, Franta si Anglia au ajuns sa conduca Lumea.

Karma pt porcaria spaniola a fost enorm de grea. Timp de vreo 400 de ani, Spania a fost cea mai intunecata vagauna din Europa. Razboaie civile, foamete, lipsa de speranta, Inchizitia etc etc.

Teoretic, MISA mai are sansa sa iasa din fundatura spaniola in care s-a bagat, exploatand onoarea si sacrificiul ashramistilor.

Daca Grieg recunoaste ca si el are obligatii materiale fata de ashramistii pe care i-a chemat in ashram si care lucreaza fara nici un ban:
– plata asigurarilor de sanatate
– plata asigurarii de somaj
– o portie de mancare zilnica care sa acopere necesarul mediu de calorii
– un sprijin pentru a invata o meserie si a gasi o locuinta, pentru ca dupa atatia ani de stat in ashram nu au nici un ban ca sa se poata muta

Daca o parte din banii care merg acum catre luxul lui Grieg trec intr-un fond de corecta retribuire, inseamna ca Grieg a inteles ca si Regele are indatoriri fata de cavaleri si e treaba lui sa transpire si sa gaseasca mijlocele ca sa le poata indeplini.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: